10. Ha az embernek nagyjából sikerül rájönnie, hogy miért volt eddig sikertelen a párkapcsolataiban

Ha az embernek nagyjából sikerül rájönnie, hogy miért volt eddig sikertelen a párkapcsolataiban, miért voltak szerencsétlenek a választásai, és ő maga nem tudja rá a gyógyírt, akkor tényleg érdemes elmenni egy szakemberhez. Magadat nem tudod kihúzni a hajadnál fogva a vízből. Senki nem várhatja el, hogy egy nagy traumán átesett ember megreparálja a saját lelkét. Ahhoz kell egy külső szem,hozzáértő külső segítség.

Nagyon sokan azonban szégyellik, hogy elmenjenek egy szakemberhez (nincs ezen semmi szégyellnivaló!), ráadásul Magyarországon sajnos TB-kártyára nem lehet részt venni pszichoterápián, ami meg, legyünk őszinték, magánrendelésben nem olcsó. Ennek ellenére azt mondom, hogy a lelki sérülések szakszerű kezelése legalább olyan fontos, mint a fizikai problémáké, sőt, sok esetben még fontosabb.

Olyat még sosem hallottam, hogy valaki egy bicskával nekiesik a hasfalának, hogy kivegye a vakbelét, mert megmondták, hogy a következő rohamnál operálni kell, de ha megreped vagy ne adj Isten eltörik a lelked, akkor jön a „hogy tudna egy ismeretlen segíteni, nekem kell megoldanom a saját problémámat” meg jön a „szedd össze már magad, majd az idő begyógyítja a sebeket, Afrikában éhen halnak a gyerekek, erre gondolj!” Én versenyszerűen úsztam. Nagyjából bárkit kimentek a vízből, ha ott fuldoklik előttem. De ha velem történik valami, magamat nem tudom a hajamnál fogva kimenteni! Érted?